Direktlänk till inlägg 9 oktober 2011

Sagan om ringen

Av Britt - 9 oktober 2011 11:58

Nu när jag har så mycket annat att göra, har jag börjat läsa sagan om ringen, men jag läser ny översättningen och helt plötsligt får orden ett annat liv och en annan poesi.

Jag gråter när jag läser boken, den berör på ett helt annat sätt än vad de gamla gjort och jag har gjort en för mig intressant upptäckt. 

en del hävdar att sagan om ringen har religös anknytning och att det handlar om kampen mellan gptt och ont det ser man tydligt. Men Tom Bombadill, han är synonym med Gud, hur jag kan säga det? Tom säger det själv i boken, på frågan vem är du svarar han JAG ÄR DEN JAG ÄR, slå upp mosebok och läs vad Mose får för svar av den brinnande busken:) BINGO. Men Tolkien har satt in Gud i en passage och Tom själv, eller Gud beroende på hur man ser det har själv bestämt sig för att inte ha någon delaktighet i den här sagan. För Tom har själv bestämt sig för att inte gå utanför skogen.


Jag blev i alla fall väldigt glad, när jag läste den passagen, det gav boken en annan lyskraft. Hela översättningen är så mycket bättre, men det tog mig minst 7 år innan jag orkade ta tag i det här och läsa böckerna. Den gamla översättningen är en helt annan bok och den ger inte alls lika mycket, känns mest som en jobbig resa. 


Därför blir mitt boktips denna gång, även om ni läst de gamla sagan om ringen böckerna, så sätt er ner i en skön vrå, ha med er mat och dryck och slå upp den nya översättningen av sagan om ringen, jag kan garantera er att ni blir kvar där under en lång tid.


KRAM

 
ANNONS
 
Ingen bild

carina

9 oktober 2011 13:04

Jag som inte ens har kommit igenom filmerna

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Britt - 29 november 2011 20:47

Adress till nya bloggen: http://vintillvatten.bloggplatsen.se/ Lycka till! ...

Av Britt - 10 november 2011 10:17

Eftersom det här har varit en blogg om min sorg efter Magnus, så har den uppfyllt sitt syfte. Någon gång i framtiden, ska jag skriva ut alla inlägg och spara dem åt framtiden. Men sorgen, den som orsakade mig smärta. Den finns inte mer och jag ha...

Av Britt - 17 oktober 2011 19:24

Att leva, ger en hel del skräp som man samlar på sig och stoppar ner i ryggsäcken. Jag har tryck ner en hel del och sen har jag fortsatt att pressa ner. Eller mer korrekt jag har valt att trycka ner en del jobbiga saker längst ner med blytyngder,...

Av Britt - 16 oktober 2011 18:33

                     

Av Britt - 29 september 2011 11:36

Jag vill, bara berätta. Den 27 september 2011, blev mitt krossade hjärta helt igen. Hur har ni det? ...

Presentation


Mormor brings the bulls....

Omröstning

Hösten, är den härligt underbar eller bara eländig?
 Härligt, sparka gula löv under gatlyktornas sken.
 Förfärlig, traska i mörkret och halka på löv.
 Vad, menar ni? Jag åker utomlands.
 Sa du sten?

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ livet efter döden med Blogkeen
Följ livet efter döden med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se