Direktlänk till inlägg 6 augusti 2011

Kvinnlig list

Av Britt - 6 augusti 2011 11:37

Sven-Göran har en intressant serie om olika kvinnor som är värd att läsa.

http://svumpensliv.wordpress.com/


Det senaste inlägget fick mig att fundera på starka kvinnor i bibeln.

Därför kommer nu detta inlägg:

Lilith har jag inte hittat i bibeln, men Eva finns ju där och hon blir lurad/övertalad av ormen att äta av frukten. Men sedan blir ju också Adam övertalad av eva att äta av frukten. Då, borde båda två, vara lika skyldiga?

Men att kalla Eva stark? nja jag vet inte det ja, låt mig nu presentera ett par starka kvinnor från gamla testamentet:

Först ut har vi Rut, hon är svärdotter till Nomi, på grund av hungersnöd har Nomi med sin man lämnad sitt land och vandrat till Moab. Under tiden de bor där gifter sig sönerna med Rut och Orpa. Männen dör och till slut står bara Nomi där med Rut och Orpa. Rut bestämmer sig för att återvända till Betlehem, men säger till sina svärdöttrar att det är bättre att de stannar i sitt land, för att Juden är så främmande för dem.

Orpa stannar men Rut, älskar sin svärmor så mycket att hon inte vill vika från henne en tum. Det finns en vacker kärleksförklaring i boken Rut i gamla testamenetet som lyder:

Tvinga mig inte att överge dig och vända tillbaka.

Dit du går, går också jag, och där du stannar där stannar jag.

Ditt folk är mitt folk och din Gud är min Gud.

Där du dör, vill jag dö och där vill jag bli begraven.

Herren må göra vad som helst- endast döden skall skilja oss åt.

Sen går det som det går, Med hjälp av Nomi får Rut en ny man och allt slutar lyckligt.

Men här kan vi prata om en stark kvinna, som gör ett stort val och sedan följer det.


Nästa kvinna är Ester, hon räddar hela den judiska befolkningen i Susa under kung Xerxes styre. Hon visade mod genom att våga gå inför kungen, fast hon visste att det fanns bedragare omkring henne och att kungen själv skulle kunna bli vred på henne.

Hon valde och sen följde hon sitt val, vilket jag tycker är starkt gjort.


Sen har vi nya testamnetet:

Där framstår Maria som en riktigt stark flicka, jag skriver flicka för vi antar att hon var ca 14 år när hon får besök av ängeln och hon tror av hela sitt hjärta att hon gör rätt, som behåller barnet ochföder det. Hon håller också ett brandtal, men det får ni läsa själva:)


Vi har Maria Magdalena, hon står upp för sin tro och sin rätt som ingen annan, hon kämpari underläge tack vare att hon är kvinna.


Och så har vi en okänd kvinna vid Sykars brunn, som Jesus pratar med och som sedan går in till sin by och missionerar om honom. Det är också starkt gjort.


Nu är det väl upp till er att slå upp biblen igen och fundera och läsa om de här olika kvinnorna, jag vill gärna ha olika rekationer på det som står där.

Men så finns det en hel mängd kvinnor som man inte tänker så mycket på, de som ser till att hushållet fungerar medan männen bygger en ark, söner slåss mot jättar och mer sånt.


Jag vill avsluta med att säga att det är bra av Sven-Göran att göra de här inläggen, det behövs lyftas fram att det finns en mängd starka kvinnor i vår gemensamma historia och myt.


Ps, jag har hittat den smala vägen! Ds

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

S.N.I

6 augusti 2011 19:13

Det är bra att du lyfter fram alla de kvinnor som även hamna i skuggan av männens dåd för visst måste även de ha gjort något viktigt. Frågan är dock, och här måste jag läsa närmare i bibeln, om kvinnorna gestaltas som starka eller som starka genom kvinnliga styrkor såsom omsorg, omhändertagande och vård av de nära. Det är styrkor men de blir problematiska då de kan ge gestalta kvinnan i styrkor som är typiskt "kvinnligt kodade". T.ex hur ofta omnämns det en man som vårdar sitt barn gentemot en kvinna som vårdar sitt barn? Eller en kvinna som deltar i en strid, slag eller kamp kontra en man som gör samma sak.

Nu hoppas jag att jag inte låter helt negativ och kritisk, men jag försökte mer klargöra min syn på saken och hur jag menade. Kan vara klurigt att se alla gånger men även ord och värden är könskodade i vår värld tyvärr. På hundra kvinnor som beskrivs omtänksamma och vårdande går det en man som beskrivs med samma värden. (Inte helt hundra på detta, men talen är mer för att visa på att värdena är könskodade).

Helt klart kvarstår dock att Maria, såsom jag ser henne, står för goda föräldraegenskaper. En förebild för alla föräldrar som står vid sitt barns sida och tror på sitt barn. Fler sådana föräldrar behövs på båda sidor.

/Sven-Göran Isaksson.

 
Ingen bild

S.N.I

6 augusti 2011 19:23

En till sak som ska nämnas. I ovanstående talade jag om paralleller mellan vad gör mannen kontra kvinnan, självklart måste Bibeln även läsas utifrån sin tidsperiod. Inget verk kan plockas ur sin kontext skillnaden är att vi dock kan analysera den med dagens verktyg på ett helt annat sätt.

Med detta sagt så kanske det finns en stor möjlighet att de bibliska kvinnorna för sin tid visat på oerhörd styrka och kanske till och med varit förebilder som hjälpt kvinnor att vinna "makt" i dåtiden. Dock utgick min analys mer ifrån hur skulle samma kvinnor ses idag?.

/Sven-Göran Isaksson.

 
Ingen bild

Britt

6 augusti 2011 20:12

Helt rätt Sven-Göran, men jag tror att de kvinnor jag nämner från Gt inte är så typiskt kvinnliga, eller de använder sig av sin kvinnlighet.
MEn och detta är stort, de har fått var sin bok i Gt. Och det är det inte många som fått!

 
Ingen bild

Britt

6 augusti 2011 20:13

Glömde ju bort att tacka dig för det du skrivit det ger min text mer kött och innehåll, tack för att du är så klarsynt.

 
Ingen bild

S.N.I

6 augusti 2011 20:38

Nu sa du verkligen något som är stort i sig. Att två kvinnor faktiskt fått två egna böcker i GT säger en del, dock är det synd att det (detta är inte kritik bara reflektion) i NT inte finns någon kvinnlig Evangelist. Maria hade t.ex kunnat blivit en intressant sådan och se saken ur hennes vinkel, eller jag vet inte helt säkert då jag är så dåligt insatt i bibeln. Måste läsa den och du ökar mitt sug att göra detta.

Tackar för intressant inlägg du gjorde, dock jag som helt missade att säga detta jag också. Tycker kvinnorna du lyfter fram är starka och ska ta mig tid att läsa deras böcker.
/Sven-Göran Isaksson.

 
Ingen bild

Britt

7 augusti 2011 09:38

Det är jätte intressant eftersom Maria från Magdala kunde ha blivit en av evangelisterna, vilket får mig att undra hur stor maktkampen var i kyrkans början.
Men om man läser Apostlagärningarna möter vi i alla fall en kvinna som är egen företagare och det är starkt med tanke på den tiden. Jag tror att det finns en hel del att återupptäcka i bibeln och att det finns en hel del att upptäcka i Koranen, som du skrivit nämns Maria där också...Om man gav sig den tiden vill säga för det kan bli hur stort som helst:)

 
ProfBaltazar

ProfBaltazar

7 augusti 2011 14:12

Mycket läsvärt från er både tackar!!

http://blogg.profbaltazar.net

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Britt - 29 november 2011 20:47

Adress till nya bloggen: http://vintillvatten.bloggplatsen.se/ Lycka till! ...

Av Britt - 10 november 2011 10:17

Eftersom det här har varit en blogg om min sorg efter Magnus, så har den uppfyllt sitt syfte. Någon gång i framtiden, ska jag skriva ut alla inlägg och spara dem åt framtiden. Men sorgen, den som orsakade mig smärta. Den finns inte mer och jag ha...

Av Britt - 17 oktober 2011 19:24

Att leva, ger en hel del skräp som man samlar på sig och stoppar ner i ryggsäcken. Jag har tryck ner en hel del och sen har jag fortsatt att pressa ner. Eller mer korrekt jag har valt att trycka ner en del jobbiga saker längst ner med blytyngder,...

Av Britt - 16 oktober 2011 18:33

                     

Av Britt - 9 oktober 2011 11:58

Nu när jag har så mycket annat att göra, har jag börjat läsa sagan om ringen, men jag läser ny översättningen och helt plötsligt får orden ett annat liv och en annan poesi. Jag gråter när jag läser boken, den berör på ett helt annat sätt än vad de ...

Presentation


Mormor brings the bulls....

Omröstning

Hösten, är den härligt underbar eller bara eländig?
 Härligt, sparka gula löv under gatlyktornas sken.
 Förfärlig, traska i mörkret och halka på löv.
 Vad, menar ni? Jag åker utomlands.
 Sa du sten?

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ livet efter döden med Blogkeen
Följ livet efter döden med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se